Borůvka

Borůvka se jinak také nazývá Brusnice borůvka, patří do rodiny brusinek. V knize Velká kniha léčivých rostlin od Michaela Castlemana je borůvka označenaobrázek borůvka. za rostlinu, která léčí oči. První zmínky o léčivých účincích borůvek pocházejí z 12. století od bylinkářky a léčitelky Hildegardy z Bingenu.

 

Léčivé účinky borůvky

Borůvka má skutečně pozoruhodné výsledky na zlepšení ostrosti zraku. Vědci potvrzují, že plody borůvky zlepšují nejen zrak, ale i noční vidění a přizpůsobivost očí na ozáření světlem a zvětšení zorného pole.

Tuto skutečnost zjistili za II. světové války britští letci. Před nočním letem jedli borůvkovou marmeládu a tím se jim zlepšil zrak. Velice dobře se osvědčila u starších osob trpících šedým zákalem. Borůvka totiž působí na oxidanty, které poškozují oční panenku a způsobují tak vznik zamlžených skvrn.

 

Výzkumy léčivých účinků borůvky

 

Současné výzkumy potvrzují výrazné protirakovinné účinky borůvky na lidský organismus. Borůvka příznivě působí na stěny žil a průtok krve organismem, užívání je zejména vhodné u osob trpících křečovými žílami či hemoroidy. Nejstarší hojně známé využití borůvek je na léčbu průjmů a zažívacích problémů.

 

Borůvky na cholesterol

Borůvky účinně snižují hladinu cholesterolu v krvi. Posilují obranyschopnost organismu, proto je borůvku vhodné užívat jako Gemmoterapie borůvka na zrakprostředek na prevenci proti infekcím. Pravidelné užívání borůvek chrání sliznice a stimuluje jejich regeneraci.

 

Borůvky na detoxikaci

Borůvka odvodňuje organismus a zvyšuje množství moči, působí lehce močopudně a tím zbavují tělo škodlivin. Dále zlepšuje a posiluje funkci lymfatického systému. Blahodárný účinek má též i na prostatu, je výbornou prevencí proti rakovině prostaty.

 

Borůvka je rostlina, ze které se využije téměř každá její část. Zpracovává se borůvkové listí na čaj, sušené plody borůvek se přidávají do musli či jogurtu, můžeme je ovšem zobat i v sušeném stavu nebo zalít vařící vodou a vypít chutný nakyslý čaj s množstvím vitamínů.

 

Gemmoterapie borůvka

 

Z pupenů borůvky se vyrábí tinktura zvaná gemmoterapie borůvka. Gemmoterapie borůvka se používá hlavně při problémech se zrakem a je vhodná pro diabetiky.

  • Povolené zdravotní tvrzení:
  • Borůvka je antioxidant, zrak, kosti, kardiovaskulární soustava, metabolismus glukózy, lipidů a bílkovin

Borůvka se používá všude tam, kde je potřeba účinků antioxidantů (což potřebujeme všude), na normální stav zraku, působí na metabolismus glukózy, krevních tuků a bílkovin.

          

Normální metabolismus glukózy znamená, že slinivka a zpracování cukrů probíhá tak, jak je přirozené. Normální je nemít cukrovku.

 

Normální metabolismus tuků znamená, že se „škodlivý“ cholesterol neusazuje a „hodný“ cholesterol HLD je naopak vytvořen v dostatečném množství tak, aby eliminoval nevychované chování „špatného“ cholesterolu.

 

Léčivé účinky gemmoterapie borůvka

Velká kniha gemmoterapie P.Andrianne:

 

  • Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost;
  • zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně (jako doplňující prostředek) proti infekcím;
  • prodlužují život, chrání před stařeckou demencí,
  • pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních;
  • zvyšují množství moči, čímž napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest;
  • snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům;
  • prospívají regeneraci sliznic;
  • podporují úsilí obézních o snižování tělesné hmotnost;
  • mají i uklidňující a protistresový účinek.
  • Borůvky včetně čaje z listí zvyšují odolnost vůči radiaci.
  • Borůvka též napomáhá při tlumení nikotinové abstinence, tím, že podporuje tvorbu dopaminu, je velmi vhodným doplňkem při odvykacích kúrách kuřáků

 

Borůvková jídla

 

Borůvky patří do knedlíků, na koláče, na palačinky nebo vdolky, výborný je kompot, džem a marmeláda. Na pozdější zpracování se borůvky uchovávají v mrazáku.

 

Recept na Žahour z borůvek

 

Tajuplné slovo žahour je v Jižních Čechách borůvková omáčka.

Borůvky zalijeme mlékem nebo smetanou, přidáme máslo, cukr a povaříme. V části smetany rozmícháme trošku škrobové moučky a zahustíme borůvkovou omáčku, žahour. Můžeme dochutit vanilkovým cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Množství ingrediencí? Přiměřeně a přiměřeně…

Omáčka se podává studená i teplá, nejlepší je politá na neplněných knedlících nebo lívancích.  Na vrcholek trošku jogurtu a můžete se pustit do zdravé dobrůtky.

 

Gemmoterapii Borůvku najdete v e-shopu.