Hřebíček

Hřebíček –hřebíčkovec vonný – caryophyllus aromaticus L.Hřebíček

K dalšímu využití se používají sušená květní poupata, která obsahují velké množství silic povzbuzujících srdce a krevní oběh, majících zklidňující spasmolytické účinky a mírnící křeče při nadýmání.

Kdysi byl hřebíček stejně ceněn jako zlato. Hřebíček má obzvlášť silnou a intenzivní sladkou aromatickou vůni a hořkou příchuť.

Z historie používání hřebíčku

Pojmenování je odvozeno od francouzského slova CLOU-hřebík, což trefně označuje jeho tvar. Obyvatelé Ostrovů koření v Indonésii při narození dítěte zasadí hřebíčkovec. Čínská medicína využívala hřebíček v době dynastie Han pro jeho intenzivní vůni. Čínští hodnostáři na důkaz úcty při návštěvě u císaře cucali hřebíček, aby jim vonělo z úst a měli svěží dech. Hřebíček mírní bolesti zubů a desinfikuje ústní sliznici.

Hřebíček v lidových pověrách

Lidové pověry a magie říkají, že hřebíček bychom měli nosit u sebe na ochranu před pomluvami. Hřebíček býval hlavní přísadou nápojů lásky a přidával se do kadidel připravených pro rituál astrálního putování. Nad kolébku dítěte se věšel náhrdelník z hřebíčku přivázaný na červené niti, aby bylo dítě ochráněno a v bezpečí.

Léčivé účinky hřebíčku    Hřebíčkovec strom            

Hřebíček je antiseptikum, místní anestetikum, mírní bolesti zubů, působí proti nadýmání, zvracení a zmírňuje žaludeční nevolnost.

Hřebíček je pro svoje účinky součástí Tibetských bylinných tobolek očišťujících proti parazitům spolu s anýzem, pelyňkem, řebříčkem a ženšenem.

Povolené zdravotní tvrzení

Zajišťuje normální funkci trávicího traktu, chuť k jídlu, podporuje normální funkci kardiovaskulárního systému, oběh, prokrvení. Normální funkce dýchacího systému.

Hřebíček je používán k desinfekci dutiny ústní.Epam_Očišťující_tobolky s hřebíčkem

Hřebíčky můžete např. povařit ve vodě, nebo použít Tibetskou tinkturu Hřebíček, který je v 14%  lihu.

 

Hřebíček v kuchyni

 

Hřebíček využívají mnohé světové kuchyně. V české kuchyni se hřebíčkem koření omáčky a je součástí koření při pečení cukroví a horkého nápoje.

Hřebíček vylouhovaný ve víně prý pomáhá při porodních bolestech, a proto se dávalo ženám při porodu napít hřebíčkového vína.