Zelený čaj

Zelený čaj-Čajovník čínskýZelený čaj

je jedním z nejlevnějších a zároveň nejúčinnějších přírodních zázraků. Není to lék a přitom při denním používání jako lék působí. Zelený čaj pochází z východu a dnes jej pijí miliony lidí na celém světě. Budhističtí a taoističtí mniši jej používají stovky let na zklidnění ducha a posílení nervového systému, zelený čaj přináší inspirující a jasnější myšlenky.

Jak působí kofein v zeleném čaji

Zelený čaj stejně jako káva obsahuje povzbuzující kofein.  Kofein z kávy se ovšem vstřebává v žaludku, proto působí okamžitě, ale kratší dobu. Kofein ze zeleného čaje se vstřebává ve střevech, působí pozvolna a dlouhodobě, více než hodinu. Zelený čaj nedráždí sliznice, pomáhá střevu zhodnotit obtížně stravitelné potravy. Zelený čaj je součástí receptury na Tormezen-Průjemstop , bylinný čaj bylináře Zentricha.

Léčivé účinky zeleného čaje

 

Má léčivé účinky jako hořčiny a přesto není nepříjemně hořký. Kdo popíjí zelený čaj během jídla, tomu se tzv. neukládá sádlo, zelený čaj rozpouští Čaj bylináře Zentricha se zeleným čajemtuky, zpomaluje rozpouštění cukru, zlepšuje trávení, snižuje pocit hladu, je tedy velmi vhodný při redukčních dietách.

Říká se, že tak jako spoustu dalších léčivých bylin, a zelený čaj mezi ně právem patří, osobně vyzkoušel a doporučil k užívání v čínské medicíně legendární čínský císař Shen – Nung.

Císař při svých častých cestách po „Říši středu“, jak se Čína sama označuje, popíjel převařenou vodu, aby neonemocněl. Zelený čaj byl i oblíbenou léčivou bylinou bylináře J.A.Zentricha. Najdeme ho ve směsích jeho známých bylinných čajů na různé zdravotní obtíže. Např. Antibiotický – Fytoncizen čaj na imunitu a likvidaci bakterií.

Povolené zdravotní tvrzení

Zelený čaj - čínský čajovník-Metabolismus, oxidace tuků, normální činnost srdce, obsahuje flavonoidy.

První zmínky o použití zeleného čaje

Jednou se stalo, uvádí se, že v roce 2737 před naším letopočtem, že do vařící vody určené císaři spadlo pár lístků ze stromu, pod kterým vodu vařili. Císař ochutnal tento nápoj a byl jím příjemně překvapen. Voda se zelenými lístky měla nádhernou zelenožlutou barvu, příjemnou vůni a vynikající chuť. Císař začal zelený čaj popíjet každý den a tento jeho zvyk přejali císařští poddaní. Tak podle legendy vznikl nápoj ze zeleného čaje, vysoce ceněný i v čínské medicíně.

Camellia sinensis- to je ta rostlinka, ze které vyroste zelený zázrak. V dávných časech bylo známo na 8000 druhů, dnes již je jich daleko méně. O kvalitě a chuti rozhoduje složení půdy, podnebí, čas kdy se lístky sbírají, způsob česání a dokonce i rostliny, které rostou v okolí plantáže. Zelené čaje mají různé chutě a lze je dochucovat či ovonět dalšími bylinkami. Např. jasmínový čaj je zelený čaj aromatizovaný  čerstvými jasmínovými květy.

Jak se připravuje zelený čaj

Zelené čaje je potřeba zalévat vodou ohřátou k bodu varu a odstátou na teplotu tak 60-75 °C. První nálev obsahuje většinu zdravotně důležitých látek, které se uvolní a zachovají v tom případě, že lístky nezalijeme vařící vodou, která by zničila aromatické oleje, vitamíny, aminokyseliny, enzymy. Louhujeme cca 30 sekund, při delší době se začne uvolňovat více tříslovin. Z každé várky zeleného čaje připravíme až 4 různě chutné a různě silné nápoje, louhujeme vždy při přikrytém hrníčku či konvici. Vylouhované lístky zeleného čaje jsou i po čtvrté dávce plné léčivých látek, které mohou potřebovat naše pokojové rostliny.

Léčivé účinky zeleného čaje                       cajova_plantaz

Zelený čaj zpomaluje stárnutí organismu, normalizuje proces látkové výměny, zlepšuje činnost centrální nervové soustavy. Zelený čaj spolu s dobromyslí, kopřivou, rozmarýnem a rozrazilem najdete v Zentrichově čaji Paměť.

Zelený čaj dále detoxikuje, zvyšuje prokrvení srdce a výkon srdce, neutralizuje volné radikály, dodává minerální látky, stopové prvky a vitamíny. Pomáhá zhubnout, vyrovnává cholesterol a tím příznivě působí proti arterioskleróze, snižuje krevní cukry, účinné látky v zeleném čaji mají prý až 20 x větší účinnost na vychytávání volných radikálů než vitamín E., odstraňuje zápach z úst, preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, rakovině a zubnímu kazu.

Zelený čaj neutralizuje radioaktivní zátěž(stroncium) v těle tím, že třísloviny v čaji stroncium 90 navážou na sebe a organismus ji vyloučí. Zelený čaj udržuje a vyrovnává acido-bazickou rovnováhu organismu. Překyselený organismus ztrácí odolnost vůči nemocem, infekci, stresu, dochází k rychlejší únavě a opotřebení.

Vznikají problémy s osteoporózou, protože tělo trpí nedostatkem vápníku, který se nedostane tam kam má, ale usazuje se jinde. Odbouráváním minerálních látek se začnou dělat kazy na zubech a řídnout kosti. Další následné potíže na sebe nenechají dlouho čekat: dna, kyselina močová, revmatismus, tvorba ledvinových žlučových a močových kaménků. Zelený čaj neutralizuje kyseliny, pomáhá účinně při průjmu, potížích s trávením, katechin obsažený v čaji likviduje viry. Látky obsažené v zeleném čaji dokonce neutralizují jedovaté látky jako je nikotin a dehet, kterým jsou zaneseny plíce kuřáků a pasivních kuřáků.

Walter Lúbeck-Zelený čaj-uzdravující požitek, Fontána 2007