Co je to zdraví?

Co je to zdraví? Zamysleli jste se někdy nad výrazem zdraví? Můžu být zdráv jen trochu, když mám drobný problém, jsem zdravá nebo nemocná?lípa

Wikipedie k tomu říká:“ Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje zdraví jako „stav fyzické, psychické, sociální a estetické pohody".

 

Zdraví je tedy harmonie mezi všemi okruhy života, kterých se to týká. Každý jsme si přinesli na svět svůj „pytlíček zdraví“. Pytlíček má omezenou velikost a nosnost. Když je něčeho příliš, tak to je vždy na úkor něčeho jiného. Jestliže je někdo ve fyzické pohodě, neznamená to, že taky ostatní oblasti života jsou v rovnováze.

Jestliže je někdo bohatý, má rozsáhlé majetky, zdálo by se, že musí být spokojený a šťastný. Ale opak může být pravdou. Bojí se o majetek, bojí se navázat vztah, aby ho náhodou partner či partnerka nevyužili a neokradli, nemá čas na zábavu, možná nemá čas ani na „tvorbu“ dětí. Onemocní ze stresu, přepracování, přemíry stravy a nedostatku odpočinku, má deprese z toho, jak všechno stihne vyřídit a zažít.

Jiná rodina má zase kopu dětí, hodně volného času, protože jsou bez zaměstnání, ale mají existenční starosti a deprese, z čeho budou žít, nemají peníze ani náladu na koníčky.

 

Onemocní ze stresu a nekvalitní stravy. Příroda může být taky nemocná. Jizerské hory měly nekvalitní stravu-kyselé deště a takhle to dopadlo…

 

Ovšem lípa na obrázku je na tom mnohem lépe, je tady již stovky let a ještě pobude. Co je lepší?Lotynka

 

Co je to nemoc?

Nemoc neboli choroba či onemocnění je patologický stav těla nebo mysli, který je projevem změny funkcí buněk a v důsledku i morfologickým poškozením těchto buněk, tkání a orgánů.“

Nemoc je nerovnováha organismu. Nemoc=neřešený problém.

Slovní hrátky se slovem moc a ne-moc:

Nemoc má moc. Ne-moc, znamená nedostatek moci. Mocní nemocní. Ne-mocní z nedostatku moci. Nemocní mocní. Mocní se zmocní.

 

Nemoc je nepřítomnost moci

Nemoc je pomocník. Nemoc je jen vnějším projevem toho, co se děje uvnitř organismu. Tělo je hmota, která nemyslí, necítí, nemá schopnost se rozhodnout. Duch svůj problém dává na vědomí prostřednictvím hmoty, choroby těla mohou mít tedy i psychické příčiny. Máme pro to dnes již pojmenování: psychosomatické onemocnění.

 

Sokrates před 2400 lety řekl: Neexistuje žádná choroba oddělená od duše. Platon si postěžoval, že největší chybou je oddělit lékaře duše od lékařů těla. V čínské medicíně je každému z pěti okruhů energie přiřazen zároveň zdravotní i psychický problém. Kdo má potíže se žlučníkem, je zároveň vzteklý a Kyselé Jizerky, Jan Veselýnerozhodný, ale nedá své zlosti volný průchod, může se mu také zablokovat obratel Ch4. Být zdravý zároveň znamená být v harmonii.

Nauka, která se tím zabývá, je etikoterapie.

 

Normální je být zdravý

 

Normální je být zdravý. Bylinky působí na to, aby organismus fungoval normálně, tedy aby všechny okruhy byly funkční.

 

Co pomohlo Jizerkám ke zdraví?

Jizerkám pomohlo ke zdraví dostatečné zásobení vápníkem, který odkyselil překyselenou půdu.