Drahé kovy v bylinkách

Co je to za blbost. Drahé kovy v bylinkách? A ejhle, blbost to není. V bylinkách se najde zlato, stříbro, i platina, ty jsou prospěšné.levandule

V bylinkách ale najdeme i jiné kovy, které tam ale neradi vidíme, jako např. olovo, rtuť, hliník.

Bylinky ve formě koření se kdysi vyvažovaly zlatem. Některé druhy koření byly před pár stoletími používány jen v nejbohatších rodinách a i tam byly velice vzácné.  Dodnes se mluví o šafránu, který byl a dodnes je velice drahý. Rčení „Šetřit s něčím jako se šafránem“, znamená šetřit s něčím velmi úzkostlivě, používat něčeho velice málo.  

 

Na dvoře císaře Rudolfa II. se alchymistům dobře vedlo. Císař velice toužil po vyrobeném zlatě. Nikdy se ho nedočkal...

Alchymisti se snažili vyrobit zlato z různých surovin. Používali rtuť a další suroviny. Procesu se říká transmutace, tj. přeměna něčeho na něco jiného, tedy přeměna levných a méně ušlechtilých kovů na zlato. Zlato nevyrobili.

 

Známe pohádku sůl nad zlato. Jídlo je potřeba přiměřeně osolit, nepřehánět to, všeho moc škodí. Ale bez soli nemá jídlo chuť a tělo strádá. Král chtěl obyčejnou sůl vyplatit zlatem.

 

Našla jsem recept, „Jak vyrobit koloidní zlato. Potřebujete k tomu chlorid zlatitý, destilovanou vodu a citrát sodný. Ale jinak nic o tom nevím.

 

V 60. a 70. letech 20. století vyšlo ve Francii několik knih Corentina Louise Kervrana o neradioaktivní přeměně prvků v rostlinách a živočišných organismech. Pokusy byly opakovány, ale výsledky nebyly zopakovatelné, zlato a další kovy nevznikly.

 

Recept na ryzí zlatoRecept na hrizí zlato

 

Od vnoučka Adámka jsem dostala velkou vzácnost, kterou hledaly celé generace alchymistů: „Recept na ryzí zlato“. Adámek, toho času prvňáček na začátku školní docházky, si to pojmenoval podle sebe „Recept na hrizí zlato“. A o tento recept se tedy fakt s nikým nebudu dělit! To je tajemný dárek pro babičku.

 

Prozradím ale, že Ing. Jiří Janča uvádí ve své knize Stopové prvky a kovy života (skryté léčivé síly v našem okolí), že zlato a další drahé kovy najdeme v bylinkách.

 

Jaké Drahé kovy najdeme v bylinkách?

Stříbro:

Mateřídouška, měsíček, rozmarýn, andělika, chaluha, levandule, lipový květ, ostropestřec, podběl, řebříček, řepík...

Zlato:

Saturejka, levandule a měsíček, divizna, řebříček, maceška, Jmelí, konopice, plavuň...

Platina:

Cibule, fenykl a anýz, kontryhel, heřmánek, černý bez, fenykl, kozlík, maceška, netřesk, řebříček, sléz, plavuň...

 

Bylinky, které sníme, ty nám nikdo nevezme. K jejich léčivým účinkům získáme ještě pečlivě uschované drahé kovy.

Měsíček lékařský, tedy zlatou i stříbrnou léčivou bylinku, najdete např. v Bylinářském koštěti.

V našem organismu proběhne ta správná životadárná transmutace bylinek na něco drahého, když ne na drahé kovy, tak určitě působí na celého člověka.

A to se mnohdy taky vyvažuje zlatem.