Jak se zrodila gemmoterapie

Gemmoterapie    - „La Gemmothérapie“  francouzsky, je staronová metoda fytoterapie.obrázek růže šípková.

Gemmoterapie má, ač se to vůbec nezdá, své kořeny už i v čínské a tibetské medicíně. Tomuto odvětví přírodní medicíny - gemmoterapie – se říká „medicína pupenů“. Pro západní svět gemmoterapii objevil Dr.P.Henry, kterého velmi zaujala homeopatie, ale ta pro něho znamenala určitá omezení.

Protože Paul Henry rád pozoroval přírodu, tak přišel na myšlenku, že v pupenu, tedy v zárodečné tkáni stromu i ostatních bylin, je uložena informace o tom, jak bude strom vypadat.

Každá živá buňka, ať už živočišná nebo rostlinná, má v sobě informaci, jak bude vypadat, jak se bude chovat i jaké léčivé účinky v sobě ponese v jakémkoliv svém vývojovém stádiu. Z jediné zárodečné buňky vznikne celý strom. to je stejné, jako v živočišné říši. Z malého nic vznikne nový život...

Definice gemmoterapie

V knize „Velká kniha gemmoterapie“ – Philippe Andrianne ( Fontána) je definice : „ Gemmoterapie je fytoterapeutická metoda, používající rostlinných zárodečných látek jako jsou mladé klíčky, čerstvé pupeny, kořínky … Gemmoterapeutický extrakt představuje skutečný koncentrát informací, obsahuje v sobě všechny léčivé vlastnosti stromu, Gemmoterapie Kuřákovo SOSz něhož pupen pochází.“ Latinsky gemma je zároveň pupen i drahokam, minerální či organický, ale i sůl a pryskyřice.

Čínská medicína zařazuje energii pupenů mezi nejsilněji působící energii, energii mladého dřeva, energii jangovou, sílu mladého bambusu, který se dravě dostane na povrch a pronikne všude. Možná jste si všimli, že   některých místech proroste strom i skrze asfalt v chodníku.

Gemmopreparáty se mohou užívat zároveň s homeopatiky i chemickými léky, jejich užívání nebrání ani to, jestli se jedná o kojící ženu, dítě či psa nebo kočku. Jediné doporučení je, aby mezi jídlem či dalšími preparáty byla alespoň 15-ti minutová pauza.

Význam stromu v našem životě

Strom znamená v životě člověka strašně moc. Stromy označovaly hranice pozemku, stromy se sázely, když se narodilo dítě, pod strom se zakopávala placenta po narození dítěte, existují památeční stromy, posvátné stromy, některé národy žily na stromech, staví se májka i vánoční stromek.

Je zajímavé, že i v dnešní přetechnizované době se používá výraz strom pro přehledné rozdělení v počítačové mluvě. Strom – to je i rodokmen, známe kabalistický strom v židovské kabale, strom najdeme i v lidském těle-průduškový strom, strom života, stromečková struktura krevních cév jater. Strom kreslí dospělí i děti při psychologickém vyšetření. Podle tvaru, barvy, kořenů, koruny, usuzuje psycholog na případnou nemoc či psychologickou zátěž. Strom má korunu a koruna je i platidlo. Strom má kořeny a kořeny má či nemá i člověk. Strom se nachází v příslovích a pořekadlech. Strom je v i-ťingu-Knize proměn ztotožňován s hexagramem, I-ťing je les hexagramů. Stromy, tedy les, jsou plíce planety.

Genetická informace v pupenu stromu

Podle pravidel čínské medicíny je pupen stromu nositelem genetické a energetické informace celého stromu. V malém pupenu je velká síla, hmota svída krvaváje jin, síla je jang. Pupen je tedy v rovnováze a rovnováhu do našeho organismu dodává. Hmota se mění v čase. To znamená, že každá z částí stromu, kořínek, pupen, semínko, plod, list kůra je jen jiné vývojové stádium původního pupenu. Tak jako se lidský plod vyvíjí 9 měsíců, tak i plod stromu se vyvíjí 9 měsíců.

Nelze přeskočit žádné vývojové stádium. Zbývající 3 měsíce jsou určeny k tomu, aby se pupen mohl připravit. Potřebuje v zimě nasbírat sílu a energetické informace, aby byl časně zjara připraven k rozpuku. V ten okamžik má pupen největší sílu. Z toho je jasné, že sbírat pupeny v zimním období je naprosto vyloučené, protože v pupenech nejsou účinné látky v dostatečném množství.

Gemmoterapie z pohledu čínské medicíny

Dr.P.Henry zkoumal gemmoterapii z hlediska čínské medicíny.  Svůj výzkum zaměřil na účinky pupenů podle jednotlivých okruhů. Jestliže bylo vědecky dokázáno, že gemmopreparát působí na potíže se střevy, tak usoudil a posléze vyzkoušel stejný gemmopreparát na potíže kožní a dýchací. V čínské medicíně spolu velice úzce souvisí právě okruh  kov =střevo-plíce-kůže. Stejně tak se zaměřil i na další oblasti čínské medicíny. Okruh dřevo= játra-žlučník-nehty-psychika, oheň= tenké střevo-srdce-osrdečník

Sledoval empiricky, kde který strom roste, jestli je to „společenský“ strom nebo samotář, zajímal se o to, jakou půdu ke svému životu potřebuje, jestli na tom kterém místě začne růst nebo je to místo nevhodné. Zajímal se i o to, jak vypadá kmen, koruna i plody stromů, kdy v nich putuje míza, jestli je to strom ohebný nebo pevný. Příkladem stromu samotáře je ořešák královský, společenský strom je zase bříza. Když zmiňuji strom, myslím tím samozřejmě vše, co se skrývá pod pojmem gemmoterapie nebo jak někteří používají výraz gemoterapie.

Ve „Velké knize gemmoterapie“ – P.Andrianne je podrobně rozebráno 43 druhů gemmoterapeutik.

Nová kniha Gemmoterapie Chrischta Gabz a Louis Hutter ještě podrobněji probírají gemmoterapeutika a jejich účinky a použití