Jak vzniklo slovo gemmoterapie

Jak se gemmoterapie dostala do slovníkuGemmoterapie z Rabštejnské apatyky

Slova vznikají, vyvíjejí se a mění, zanikají. I tady existuje zákon, že co se narodilo, to se vyvine a zanikne.Jejich podoba se časem ustaluje a nové výrazy se tak dostávají do naší mluvy. Některá slova vznikají přejímáním, tvořením víceslovných pojmenování, odvozováním nebo skládáním z jiných. Tak nějak se dostal název gemmoterapie do českého slovníku.

Slovo gemmoterapie vymyslel moravský bylinář Josef A. Zentrich.  Pravděpodobně poprvé byl název gemmoterapie použit v Herbáři 5. Janča – Zentrich.  Tady se tento nový název vyskytoval ještě v podobě gemmaterapie. Gemmoterapie vzniklo spojením slov gemma a terapie, tj. gemma – pupen, od toho např. pupenová terapie, někdo používá název gemoterapie.

Na pomoc si můžeme vzít Slovníku neologizmů, kde se na straně 133 a 134  uvádí o gemmoterapii:

Gemoterapeutický psáno též gemmoterapeutický, vztahující se ke gemoterapii, pro ni určený, gemoterapeutická poradna, gemoterapeutické tinktury

gemoterapeutikum, psáno též gemmoterapeutikum=léčivý preparát obsahující výtažky z pupenů, gemoterapeutika (pupeny) léčí formou chemickou a regenerují.

gemoterapie I.-léčení, terapie pomocí výtažků z pupenů, gemoterapie má vynikající  účinky, v poslední době se rozmohla gemoterapie Lat. gemma“pupen“, psáno též gemmoterapie

gemoterapie II.- léčení, terapie pomocí drahých kamenů, v Mongolsku jsem měl možnost vidět gemoterapii v každodenní praxi. Lat. „gemma“ Velká kniha gemmoterapiedrahokam, psáno též gemmoterapie.

Závěrem. V českém jazyce se ustálil výraz GEMMOTERAPIE  a s tím spojené gemmopreparáty a gemmoterapeutika, slovenština převzala GEMMOTERAPIA .

 

Podrobně rozebrány jsou účinky a způsob užívání v knize Velká kniha gemmoterapie. autor P.Andrianne

Novinka Gemmoterapie Chrischta Gabz a Louis Hutter doporučuje používání přípravků a věnuje se podrobně účinkům více než 50 gemmopreparátů.

Slovník neologizmů 2, ACADEMIA, 2004

Nová slova v češtině 2, od 1996 do 2002