Záhadné enzymy – prameny života

Enzymy – tajemné síly života

Co jsou enzymy?

Enzymy jsou biologické katalyzátory, které urychlují biochemické reakce v těle. Bez nich by všechny životní pochody probíhaly nesrovnatelně pomaleji.

Vědci objevili první enzym v roce 1836, přestože lidé využívali enzymatické procesy už dávno – například při výrobě sýra, piva nebo vína. Dnes je známo přes 2500 druhů enzymů, ale výzkum stále pokračuje.

Enzymy v přírodě a léčbě

První zmínky o enzymatických reakcích lze najít dokonce v Bibli – když Eva kousla do jablka, vytvořil se hnědý povlak, což byla enzymatická reakce chránící dužinu před vysycháním a napadením mikroorganismy.

Další historické využití enzymů lze najít v přírodním léčení – například sušené fíky, papája a ananas se tradičně používaly na hojení ran. I dnes mnoho primitivních kultur využívá enzymy z těchto plodů k léčení.

Enzymy potřebují hořčík

Pro správnou funkci enzymů je nezbytný hořčík, který se podílí na více než 100 enzymatických procesech.

Účinky hořčíku:

Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání

Podporuje elektrolytickou rovnováhu

Podporuje energetický metabolismus

Napomáhá správné činnosti nervové soustavy a svalů

Podporuje syntézu bílkovin

Udržuje normální stav kostí a zubů

Podílí se na procesu dělení buněk

Zdroje hořčíku

Hořčík najdeme v:

  • Ovoci – banány, jablka, ananas, avokádo

  • Zelenině – tmavě zelené listy, brambory

  • Řasách a chaluhách

  • Ořeších a semenech – mandle, klíčky, fazole

  • Medu – enzymaticky aktivní složka

Doplňky stravy s hořčíkem:

Alkalinka – zásaditá směs minerálů v tobolkách (hořčík, vápník, draslík)

Zásaditá směs Mineraly – ochucený nápoj s minerály-vápník, hořčík, sodík a draslík

 

💚 Správný přísun enzymů a hořčíku podporuje zdraví a vitalitu!