Enzymy jsou tajemné síly, které mají schopnost přeměňovat jakoukoliv hmotu v jinou. Někdy se jim říká „ prameny života“ nebo také „základní kameny života“, neboť nás doprovázejí od prvého nadechnutí do posledního výdechu. Vědci první enzym objevili teprve v roce 1836, ačkoliv se po něčem tak tajemném pídili dávno před tím.
Že existuje nějaká látka, která přeměňuje hmotu na něco jiného, věděli již naši předci, kteří vyráběli z mléka tvaroh a sýr, z ječmene pivo nebo z moštu víno. Do konce minulého století objevili vědci na 2500 druhů enzymů, z nichž většinu si tělo umí vyrobit samo, a tato zatím objevená řada ještě není zdaleka u konce.
Co je to enzym
Enzym je bílkovina, která se s dalšími látkami podílí na urychlení biochemických reakcí v organismu, bez kterých by všechny pochody trvaly velmi dlouho.
První zmínky o existenci záhadné látky jsou pro ty, kteří umí číst mezi řádky, známy již z Bible. Když Eva kousla do jablka, vytvořil se hnědý povlak na ovoci. V tom okamžiku proběhl děj podmíněný enzymy a vyvolaný snahou jablka uzavřít velkou ránu. Povlak má za úkol chránit ostatní dužinu před vyschnutím, vniknutím bakterií a plísní a současně pod ochranným povlakem se uvádí do chodu ozdravný proces. Takto se brání příroda.
První zmínky o enzymatické léčbě se nalezly opět v Bibli: na ránu se přikládal sušený fík, jehož léčivé látky ránu vyléčily. Primitivní národy využívají účinků fíků, papáji a ananasu na léčení ran dodnes. Takto příroda pomáhá.
Enzymy potřebují hořčík
Pro správnou enzymatickou činnost je nesmírně důležitý hořčík, který se podílí až na 100 enzymatických činností.
Hořčík posiluje svaly a nervy, aktivuje enzymy, nezbytný je pro vývoj zubů a kostí, ovlivňuje, energetický metabolismus, činnost nervové soustavy.
Hořčík-povolené zdravotní tvrzení:
Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
Hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze
Hořčík přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
Hořčík přispívá k normální činnosti nervové soustavy
Hořčík přispívá k normální činnosti svalů
Hořčík přispívá k normální syntéze bílkovin
Hořčík přispívá k normální psychické činnosti
Hořčík přispívá k udržení normálního stavu kostí
Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Hořčík se podílí na procesu dělení buněk
Zdroj hořčíku:ovoce, tmavě zelená zelenina, řasy, chaluhy, ořechy, semena, brambory, ananas, med, mandle, avokádo, banány, jablka, fazole, klíčky…
Hořčík můžete vhodně doplnit také např. Alkalinkou, což je zásaditá směs minerálů v tobolkách, kde jsou hořčík, vápník a draslík.
Vhodná je také sypká směs na přípravu ochuceného nápoje Zásaditá směs Mineraly.
Doplňky stravy by měly stravu vhodně doplňovat, důležité je tedy dodržovat pestré stravovací návyky.
Enzymy jsou v ovoci, čerstvé zelenině a také v medu. Proto byl dříve med používán na překrytí čerstvé rány, aby se do ní nedostala infekce a rána se zacelila.