Zdravé střevo a zdravá střevní mikroflóra mají schopnost stimulovat imunitu, zlepšit zdravotní stav, podpořit tvorbu vitaminů a prospěšných mastných kyselin. Tím dojde k prevenci před takovými nemocemi, jako je alergie, astma, cukrovka, migrény, nespavost, obezita, psychické poruchy, nemoci srdce, demence, rakovina, a snižuje se riziko jejich vzniku.
Tyto choroby a obtíže mají svůj prvopočátek v propustnosti střeva a nerovnováze ve složení střevní mikroflóry, což se odborně nazývá dysbióza.
Už starověcí lékaři tvrdili, že nejjednodušší způsob, jak problémům předejít, je přizpůsobit svoji stravu, což ovlivňuje stav střevní sliznice a složení mikrobiomu. A tak se ve zdravém střevě může vytvořit i např. tzv. „hormon štěstí“, serotonin, který výrazně podporuje psychiku.
V knize najdete recepty na snídaně, svačiny, polévky i hlavní jídla, určitě vás zaujmou i recepty na saláty a dezerty. Dozvíte se, jak různými způsoby zpracování připravit houbová jídla a jak v nich aktivovat zdraví prospěšné látky.
Důležité informace najdete v části věnované probiotikům, prospěšným bakteriím v našich střevech, a jejich zdrojům. Těmi zdroji jsou např. kvašené mléčné a sójové výrobky, mořské řasy, zeleniny a nápoje.
Recepty na jídla, kterými lze vyživit ty potřebné bakterie, jsou v části věnované prebiotikům.
Prebiotika jsou v luštěninách, obilovinách, semínkách, zelenině a ovoci. Jak je zpracovat, aby měly pro naše střevo největší profit, to se dozvíte v knize Kuchařka pro zdravé střevo.