Dyspepsie-poruchy trávení
Dyspepsie je odvozena od řeckých slov dys a peptein, což znamená špatné trávení. Jde o soubor trávicích potíží, které mohou být projevem různých onemocnění, zejména gastrointestinálního traktu (trávicí soustavy). Projevuje se bolestmi břicha, pocity plnosti či nadýmáním, nevolností. Tyto obtíže můžou být způsobené buď dietní chybou, nesprávně zvolenou kombinací stravy, nedostatečným žvýkáním potravy, nebo onemocněním. Tím může být chronický zánět slinivky, žlučníkové kaménky, jaterní cirhóza, vředová choroba žaludku a dvanácterníku, nádorové onemocnění, ledvinové kaménky, gynekologické nemoci, parazitární onemocnění.
Víte, že délka trávicího ústrojí je 4,5 m? Trávicí trakt začíná ústní dutinou a končí konečníkem. Po vstupu potravy do úst je nutné důkladné rozžvýkání potravy, promíchání se slinami, začínají pracovat enzymy. Na konci řetězce je více či méně tvárná hmota exkrementů. Na stravě a střevních bakteriích záleží, jaké je konzistence a co si tělo vzalo z živin z potravy.
Pokud neprobíhá vše tak, jak je k tomu určeno, objeví se výše zmíněné obtíže.
Průjem po antibiotikách
Bylinář Zentrich doporučoval 0,5 hod před jídlem zapít 1 lžičku mléčného cukru nálevem z 2 dílů heřmánku a 1 dílu bazalky.
Dyspeptické obtíže
Při poruchách trávení si připravte např.: do ¾ l vroucí vody vhodit hrst dubových větviček, 1 lžíci přesličky, 8 minut povařte, 10 minut nechejte vylouhovat, pak slít a popíjet během dne. Při akutních potížích denně 14 dní až 3 týdny. Jinak stačí 1x denně. Je to základní čistící čaj – při jeho užívání odcházejí z těla škodliviny.
Bolení bříška a plynatost u kojenců
Připravte pro dítě čaj: Do ¼ l vody půl lžičky fenyklu a špetku kmínu, 8 minut vařit a dávat popíjet dětem vlažné. Má lehce nasládlou chuť.
Žlučníkové potíže
Jde většinou o dráždění slinivky břišní a žlučník.
ČAJ: 3 lžíce směsi řebříčku, jitrocele, třezalky, kmínu, petržele (jakákoliv), přesličky, do ¾ l vody, 8 minut vařit, slít a pít denně po dobu 2 až 3 týdny.
Žlučník – nadýmání
4 lžíce fenyklu do 2 ½ l vody, vařit 8 minut, scedit v odvaru, namáčet obklady a přikládat kolem pasu 5x za sebou po 10 minutách. Možno udělat každý den až do úlevy.
Čaj: 1 lžíci fenyklu do ¼ l vody a vařit 8 minut.
Žlučníkový obklad –na oblast jater a žlučníku přiložit studený obklad z mléka, ponechat 20 minut.
Otravy z jídel
Zvracení, průjem, tlak v žaludku, nadýmání, podobný průběh jako u střevní chřipky. Při těchto potížích pijeme denně po dobu 14 dní tento nápoj. Do ¾ l vody 2 hrsti dubových větviček, 8 minut vařit, slít a popíjet. Střeva mechanicky vyčistí a toxiny neutralizuje nápoj připravený ze zeleného jílu. Příprava: 1 čajovou lžičku rozmíchat ve vodě a vypít, nejlépe je dodržet kúru 21 dní.
Podráždění žaludku
Pokud nás trápí opakované zvracení dokonce i jen po požití lžičky čaje. Na žaludek dáme tento obklad: do ½ l vody nasypeme lžíci čekanky, 10 minut povařit, 10 minut nechat pod pokličkou vylouhovat a slijeme. Do teplého odvaru namáčíme gázu a teplou přikládáme po 10 minutách 1 – 2 hodiny.
Dyspepsie „od slinivky“
Recept: 50 g oddenku puškvorce, 30 g kmínu, 20 g fenyklu-umlít a na špičku kulatého nože užít 15 minut po jídle, možno zapít bylinným čajem, vodou. Omezit cukr.
Jaterní čaj
50 g nať přesličky rolní, 20 g řepík, 20 g máta peprná, 10 g jablečníku. Horký ricinový obklad přiložte na jaterní oblast na 1-2 hodiny.
Bylinky na trávení
Máta, fenykl, anýz, tymián, puškvorec, andělika, oman, hořec, ostropestřec, artyčok, třezalka, lišejník islandský, pelyněk, čekanka, pampeliška, zázvor, řepík.
Bylinky na žlučník
-oranžové byliny-vlaštovičník, smil písečný, pampeliška
Pálení žáhy
-šťáva ze zelí, jedlá soda, černé uhlí