Kojení a dokrmování

Přáním maminek je, aby měly dostatek mateřského mléka alespoň pár měsíců, než miminko povyroste.Miminko

Když se ale úplně podle přání nedaří „ vyprodukovat“ dostatek mléka a v době, kdy se miminko začíná dokrmovat, je vhodnější používat rostlinné náhrady.

Savci a lidská mláďata, která také patří mezi savce, potřebují mléko jako ideální potravu tak do 1 roku života. Lepší než kravské mléko je podle zásad makrobiotiky „obilné mléko“.

Kravské mléko má za následek narušení metabolismu minerálních látek, alergie, obezitu a začátek všech civilizačních nemocí.

Recept na Obilná mléka

Děti, jejichž matka má nedostatek mléka, je možno zhruba od 2 měsíců života krmit obilným mlékem, doplněným jednou denní dávkou kozího nebo kravského mléka. Děti do půl roku života by měly přijímat výhradně stravu bezlepkovou. Používáme tedy na „obilné mléko“ bezlepkové obiloviny: rýži, jáhly, kukuřici. Stejné složení mléka dáváme i dětem alergickým na lepek.

Recept z knihy Radost z jídla od MUDr. V.Strnadelové a J. Zerzána :

60 dkg rýže, 20 dkg jáhel (krup nebo ovsa), 15 dkg cizrny, čočky nebo fazolí azuki, 5 dkg olejnatých semen ( sezam, len, slunečnice, dýně, mandle), kousek mořské řasy Kombu nebo Wakame, 1 polévková lžíce ječného sladu- sladovit.

Obilí a luštěniny namočíme přes noc do pěti až osminásobku vody. Komponenty klademe na sebe ve vrstvách: dospodu dáme olejnatá semena, na ně luštěniny, pak kroupy, rýži (případně jáhly). Ve vodě z namáčení vaříme připravenou směs 2 hodiny v tlakovém hrnci na mírném ohni. Uvařenou směs přendáme do předehřátých sklenic a pasterizujeme. Před podáváním sklenici ohřejeme a osladíme 1-2 lžičkami sladovitu, rozmixujeme nebo propasírujeme.

Recept z knihy Vegetariánská kuchařka K.Červený a D.Červená

„Mandlové mléko“

má velice lahodnou chuť a mnoho živin – bílkoviny, minerální látky zv. hořčík , draslík , vápník a stopové prvky , nenasycené mastné kyseliny a Pestrá stravavitamíny. Je lehce zásadotvorné, to znamená, že mírným způsobem neutralizuje překyselený organismus. Nadměrná kyselost v organismu je spoluzodpovědná za nemoci a oslabenou imunitu.

Příprava mandlového mléka

Jeden balíček mandlí přebraný od případně nekvalitních kousků spaříme a stáhneme ze slupky. Nadrobno nakrájené mandle necháme přes noc louhovat ve čtvrt litru vody. Ráno vše rozmixujeme, přecedíme přes plátno a podáváme nevařené, vlažné, případně oslazené troškou medu.

Bylinky na tvorbu mléka

Na podporu přirozeného kojení doporučujeme z řady bylinek např. bazalku, brutnák lékařský, fenykl, chmel obecný, kmín kořenný, kopr vonný, pískovici-řecké seno. Produkci mléka napomůže vyvážená a pestrá strava, odbourání stresu, dostatek spánku, přiměřený pohyb a dostatek tekutin.

Tekutiny lze vhodně doplnit např. vydatnou a dlouho vařenou slepičí polévkou, bylinnými čaji, zásaditou směsí minerálů s vitaminy apod.