Šípek

Šípky-Růže šípková. Růže nabízí k zužitkování pupeny, tzv.gemmoterapii, květy, plody a na šípcích jsou šípkové hálky.Růže šípková

 

Léčivé účinky šípků

Šípky, tedy červené plody růže šípkové, jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Nejvýznamnější je velké množství C vitamínu, šípky dále obsahují vitamín B1, B2, P a K. Šípky používáme na přípravu čaje, šípkového džemu nebo marmelády, z šípků se dělá domácí víno nebo šípkové tyčinky. Školní děti dělají po celé generace pro radost maminkám šípkové korále. Šípky, nebo spíš obsahové látky v šípcích, posilují imunitu, příznivě působí na metabolismus, močový měchýř a bolesti kloubů při revmatismu.

 

Sběr šípků

Zralé šípky sbíráme na podzim, před příchodem prvních mrazíků. Umyté šípky rozložíme na papír a necháme volně sušit na vzduchu. Šípky dosoušíme při teplotě 30 – 35°C, třeba v pootevřené troubě, na topení nebo v sušičce. Sušením se sice ztrácí velké množství vitamínů, ale pořád jich v šípcích zůstane dostatek.

 

Jak připravit šípkový čaj

Šípky zalijeme studenou vodou a 10 minut povaříme, necháme vylouhovat a popíjíme 1-3 x denně. Nebo můžeme sušené šípky přes noc namočit do studené vody a ráno povařit, vylouhovat a vypít. Další způsob je čerstvé šípky rozříznout, zalít studenou či vařící vodou, vylouhovat a vypít.Šípek plody

 

Jak připravit šípkovou marmeládu

Suroviny: 2 litry čerstvých šípků, 1 1/4 litru vody,  ¼ kg třtinového cukru, 1pektogel

Pracovní postup:
Čerstvě nasbírané šípky umyjeme, odstraníme stopky a „bubáky“. Semínka můžeme ponechat. Do velkého hrnce dáme vařit šípky a ¼ litru vody, kterou postupně podle potřeby přiléváme, tak, jak se vyvařuje. Voňavou šípkovou hmotu vaříme se asi 1 hodinu, poté šípky promačkáme šťouchadlem na brambory a propasírujeme přes jemné síto, samozřejmě, že umělohmotné, aby v šípcích zůstaly hodnotné látky.

Propasírovanou hmotu dáme zpět do hrnce, přisypeme cukr promíchaný s pektogelem, ještě chvíli provaříme a plníme do sklenic. Kdo chce mít marmeládu sladší, může přidat více cukru.

 

Zavařujeme po dobu 20 minut na 80°C, opatrně skleničky vyndáme, obrátíme víčkem dolů a necháme vystydnout. Kdyby se někdo bál toho, že šípkové chloupkySůl s růží budou v krku šimrat, nemusí mít obavu, opravdu nebudou.

Šípková marmeláda je opravdu vynikající, má příjemnou sladkokyselou chuť a voní. Recept si moje dcerka přivezla z Chorvatska od paní domácí, která měla marmeládu ještě z loňských zásob. Šípky můžeme přidat i do marmelády z jablek.

 

Další využití Růže šípkové

Gemmoterapie, tj. výtažky z pupenů šípkové růže, je metoda, kdy se zpracují pupeny šípku těsně před rozvinutím. Pupeny jsou naloženy v lihu a glycerinu. Šípek je zpracován do tinktury.

Koupelová sůl s plátky růže uklidňuje a nádherně voní.

 

Tato metoda je oblíbená u nás i ve světě. Z literatury čerpáme informace o léčivých účincích šípků.

Čerpáno z "Velká kniha gemmoterapie" autor Philippe Andrianne, nakladatelství Fontána, rok vydání 2007.

 

Léčivé vlastnosti gemmoterapie z šípkuGemmoterapie šípek na imunitu

Artróza kolene, zánětlivý revmatizmus, růstové poruchy u dětí, odvápnění organizmu. Migrény, tracheobronchitida, opakované záněty ucha, tuberkulóza, zánět hltanu, zánět mandlí. Opakovaný zánět nosohltanu, meridián plíce-tlusté střevo. Stimuluje imunitu, opakované záněty, struma ze štítné žlázy, protivirový účinek. Bradavice, opar, nežity, ekzém, zánět sliznic, chudokrevnost, chronické plicní srdce, kolitida.

 

Použití šípku

Okvětní lístky Růže šípkové se používají v cukrářství na ozdobu dortů, v kosmetice např. jako přísada do koupelí, vynikající je Mořská koupelová sůl s růží šípkovou. Růže je pro svou příjemnou vůni přidávána do parfémů a je používána v aromaterapii.

 

Šípkové hálky

Šípkové hálky – extrakt z šípkových hálků posiluje imunitu, je to silné přírodní antivirotikum, při virózách zkracuje dobu léčení. Používá se i při vzniku oparů a při pásovém oparu, vnitřně pro usnadnění průběhu nemoci a rychlejší léčbu, zevně z téhož důvodu, protože přes pokožku je možno na tato onemocnění dobře a účinně zapůsobit.