Ptačinec prostřední neboli ptačinec žabinec
Stellaria media
Hvozdíkovité, podčeleď ptačincové
Lidové názvy:
Hvězdnice, bylina hvězdová, kuřistřevíc, lebedec, měsíčnice, ptáčnice, plevel zdravý, žabinec
Neúnavný houževnatý plevel s drobnými bílými kvítky, které kvetou, pokud je mírná zima, celoročně. Ptačinec patří mezi jedlé plevele, které rostou na volných vlhkých a humózních půdách. Drobná léčivá rostlina obsahuje velké množství vitaminů A, C a E, karoten, listovou zeleň a minerály draslík, zinek, měď, křemík a hořčík.
Šťáva z ptačince se používá na ekzémy a obklady na lupénku a revmatické bolesti. Ptačinec podporuje látkovou výměnu.
Recept na žabincový sirup
Čerstvou šťávu necháme přejít varem, do zchladlé na pokojovou teplotu vmícháme med. V chladničce vydrží do další sezóny. Sirup usnadňuje vykašlávání hlenů.
V kuchyni se využívá celá mladá nadzemní část v období před kvetením nebo zpočátku kvetení. Starší rostlinky by mohly chutnat nahořkle. Ovšem na mladých rostlinkách ptačince žabince si můžeme pochutnat stejně jako na mladém salátu.
Ptačinec patří mezi jarní a Velikonoční bylinky, které používáme v syrovém stavu do různých pomazánek a zeleninových salátů. Přidat ho můžeme i do nádivky nebo do polévky spolu s kopřivami a dalšími bylinkami. Použití najde všude tam, kde bychom použili i zelenou petrželku.
Povolené tvrzení pro účinky ptačince žabince: normální stav kloubů.
Recept na žabincovou polévku:
Osmahněte na másle do zlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte nasekaný žabinec, lžíci vloček, 1 nadrobno nastrouhanou bramboru, osolte, opepřete a nechejte provařit. Pak rozmixujte a dochuťte česnekem. Ozdobit můžete nadrobno nasekaným žabincem.
Ptačinec žabinec používáme vždy čerstvý, sušený ztrácí své účinky. Taky proč sušit plevel, když je ho na zahrádce celoročně víc než dost a nevíme, jak se ho zbavit...Tak ho snězme.