🍎 Jablíčka a jejich využití – Babička říkala, že...
Jablka nejsou jen chutným ovocem, ale i léčivou potravinou, kterou naše babičky využívaly v kuchyni i domácí lékárně. V pořadu „Na Zdraví“ na TV Pětka se bylinkářka Hanka Parmová podělila o praktické rady, jak jablka zpracovávat a využívat pro zdraví.
🌿 Co jablka obsahují?
- Vitamíny C, E a skupinu B
- Pektin – podporuje trávení a čistí střeva
- Antioxidanty – chrání buňky před stárnutím
- Minerály jako draslík, hořčík a vápník
🧄 Jablečný křen – recept pro lepší trávení
Nastrouhejte jablko a čerstvý křen, přidejte kapku citronu a lžičku medu. Konzumujte po těžkém jídle – podporuje trávení a čistí žaludek.
🍵 Jablečný čaj – jednoduchý a voňavý
Sušené jablečné slupky nebo křížaly zalijte horkou vodou, nechte louhovat 10 minut. Můžete přidat skořici nebo hřebíček pro vůni.
🍏 Křížaly – tradiční způsob uchování jablek
Nakrájejte jablka na tenké plátky, sušte na vzduchu nebo v sušičce. Uchovávejte v uzavřené sklenici – ideální na zimu.
👩🌾 Babička říkala, že...
„Kdo jí jablko denně, k lékaři nechodí.“ Tato lidová moudrost má své opodstatnění – jablka jsou základem prevence a posilují imunitu.
🎥 Doporučené video
Podívejte se na inspirativní video s Hankou Parmovou:
Jablíčka a jejich využití – TV Pětka, Na Zdraví, Babička říkala, že...1. díl