Jablíčka a jejich využití TV Pětka, Na Zdraví, Babička říkala, že...1.díl

 

 

🍎 Jablíčka a jejich využití – Babička říkala, že...

Jablka nejsou jen chutným ovocem, ale i léčivou potravinou, kterou naše babičky využívaly v kuchyni i domácí lékárně. V pořadu „Na Zdraví“ na TV Pětka se bylinkářka Hanka Parmová podělila o praktické rady, jak jablka zpracovávat a využívat pro zdraví.

🌿 Co jablka obsahují?

  • Vitamíny C, E a skupinu B
  • Pektin – podporuje trávení a čistí střeva
  • Antioxidanty – chrání buňky před stárnutím
  • Minerály jako draslík, hořčík a vápník

🧄 Jablečný křen – recept pro lepší trávení

Nastrouhejte jablko a čerstvý křen, přidejte kapku citronu a lžičku medu. Konzumujte po těžkém jídle – podporuje trávení a čistí žaludek.

🍵 Jablečný čaj – jednoduchý a voňavý

Sušené jablečné slupky nebo křížaly zalijte horkou vodou, nechte louhovat 10 minut. Můžete přidat skořici nebo hřebíček pro vůni.

🍏 Křížaly – tradiční způsob uchování jablek

Nakrájejte jablka na tenké plátky, sušte na vzduchu nebo v sušičce. Uchovávejte v uzavřené sklenici – ideální na zimu.

👩‍🌾 Babička říkala, že...

„Kdo jí jablko denně, k lékaři nechodí.“ Tato lidová moudrost má své opodstatnění – jablka jsou základem prevence a posilují imunitu.

🎥 Doporučené video

Podívejte se na inspirativní video s Hankou Parmovou:

Jablíčka a jejich využití – TV Pětka, Na Zdraví, Babička říkala, že...1. díl