🍲 Lék na chřipku – polévka. Chcete vědět, v čem je ta finta, že polévka léčí chřipku?
👵 Osvědčený recept našich babiček, tedy silný slepičí nebo kuřecí vývar, opravdu pomáhá při nachlazení. Pro toto tvrzení máme konečně vědecký základ. Sláva, tradice je vědecky potvrzena. V našich krajích bývalo zvykem také přinést rodičce „do kouta“ silnou slepičí polévku. Jakmile začala žena rodit, babka skočila na dvorek, podřízla starou vysloužilou slepici a dala ji vařit. Porod trval nějakou tu hodinu, tak se slepice mohla v horké vodě dostatečně dlouho převalovat. 🍵 Polévka nastartovala rodičce sílu po porodu a pomohla při začátku kojení.
🔬 Vědecké potvrzení o léčivém účinku polévky
Stephen Rennard, plicní specialista z University of Nebraska Medical Centre, zjišťoval, zda kuřecí polévka sníží pohybu neutrofilů, buněk, které spouštějí v místě infekce zánět. Studie potvrdila, že ano, ačkoliv Rennard nebyl schopen vysvětlit, které složky polévky onen pozitivní vliv způsobují.

🥣 Recept na dlouhou polévku
Slepici nebo kuře dáme do lehce osolené vody vařit. Když vzkypí, posbíráme pěnu. Potom zmírníme var, přidáme řasu, např. chaluhu bublinatou, která dodává minerální látky. Vaříme a vaříme. Nejlepší na dlouhé vaření polévky je tzv. pomalý hrnec, který nemusíte hlídat a tak často dolévat vyvařenou vodu. Hrnec má taky nepatrnou spotřebu energie oproti jiným způsobům vaření. Vývar vaříme 8, 10, 12, a když chcete, tak i více hodin. 🍴 Nejlepší restaurace na světě vaří vývar 12–24 hodin. Kdo to nezkusí, tak nikdy nepozná rozdíl. Vůně po celém bytě, silný vývar, který přímo láká k vypití.
Po tak dlouhém varu samozřejmě už maso není úplně použitelné. Někdy ho ani pes nechce 🐕. Ale ta síla je právě ve vodě, ve které se maso vařilo.
🕒 Jak dlouho lze polévku uchovávat?
Nějakým záhadným způsobem se stalo, že vývar se nezkazí, nezačne kvasit nebo zavánět, ani když ho 3 dny (možná i více) necháte při pokojové teplotě v místnosti. A pokud jste ho navařili větší množství a chcete ho mít při ruce, tak naporcovaný vývar můžete zmrazit ❄️ a uschovat pro případ počínající nemoci.
🤧 Dlouhá polévka při nachlazení
Při prostydnutí, začínajícím kašli, rýmě, bolesti v krku a viróze nebo angíně doporučuji použít vývar jako základ polévky, do které přidáme cibuli, česnek, pórek, pažitku, bílou ředkev, pepř, chilli papriku, kurkumu a čerstvý kořen zázvoru. Ingredience nemusí být všechny, vrazte tam, co zrovna dům dá… Přece nebudete lítat po obchodech, abyste roznášeli bacily. Po vypití polévky vlezte do postele 🛏️ a vypoťte se – v mnoha případech to postačí pro zastavení začínajícího onemocnění.
Podle čínské medicíny je zatím nemoc na povrchu a vypocením ji vyženeme pryč. Dlouhá polévka posiluje ledviny a imunitu. Můžete ji dochutit kořením, povařit na závěr zeleninu a během dne popíjet nebo vývar použít jako základ pro přípravu omáčky.
⚖️ Kdy vznikne nemoc
Nemoc vznikne tam, kde panuje nerovnováha – fyzická nebo psychická. Takové tělo je náchylnější k vypuknutí zdravotních nesnází. Platí, že všeho moc škodí a dobrého pomálu.
🛡️ Normální funkce imunitního systému
Imunitní systém je v normálu, když všechno funguje jak má a nevznikají zdravotní zádrhele.
🌞 Vitamín D v našem organismu vzniká přijímáním slunečního záření a ze stravy. Ideální by bylo, kdybychom denně pobyli na slunci 10–20 minut. Pestrá a vyvážená strava by měla přinést dostatek minerálů a vitamínů. Doplňky stravy doplňují to, co chybí.
✅ Povolená zdravotní tvrzení pro vitamin D
- Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu
- Vitamin D přispívá k normální hladině vápníku v krvi
- Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů
- Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému
- Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu zubů
- Vitamin D se podílí na procesu dělení buněk
- Vitamin D je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí
🌿 Nejdůležitější pro naše zdraví a pohodu je tedy prevence. „V zdravém těle zdravý duch“ – heslo starých Sokolů platí pořád.
