Kouzla s jílem faráře Kneippa

Použití jílu podle faráře kneippa

Legendární farář Kneipp byl velkým zastáncem přírodní léčby. Používal prostředky, které jsou nám blízké, a máme je běžně kolem sebe k dispozici. Vycházel Jíl rozmíchaný ve voděze zkušeností našich předků, pečlivě se díval kolem sebe, zkoumal, jak a čím naši předci léčili domácí zvířata.

A pak léčil obdobným způsobem i nemocné lidi. Usoudil, že co pomáhalo zvířatům, to přece musí pomáhat i lidem, všichni přece pocházíme z přírody. Vycházeje ze svého pozorování a zkušeností pak dospěl k názoru, že mnoho potíží a nemocí může být vyléčeno obyčejnou hlínou, jílem, a toto léčení mělo proběhnout dokonce velice rychle.

Jak farář Kneipp připravoval jíl na obklady

Farář Kneipp přidával do jílové kaše, tedy jemného mletého jílu s přídavkem vody, ještě i ocet a bylinné výtažky. Dle jeho zkušeností takto připravený základ měl nejvyšší účinnost.

Jílové obklady na bolavé klouby

Tuto léčivou jílovou směs pak přikládal ve formě obkladů na postižené klouby nebo do míst, kde jsou nemocné orgány. Stejným způsobem léčil i domácí zvířata. Tímto způsobem použití jílu si svoje předpokládané působení jílu ověřoval. Velkého úspěchu s jílem dosahoval při léčbě postižených kloubů se známkami zánětu.

Léčba horečky jílovým prostěradlem

Samozřejmě, že nesnižoval jen tak každou mírnou horečku. Vždy už k tomu musel mít závažný důvod. Prostěradlo pan farář vložil do jílové vody, počkal, ažZelený jíl se nasáklo, a pak ho přikládal na tělo člověka či zvířete postiženého horečkou.

Jílový obklad při bušení srdce

Neklidným pacientům, kterým nervózně bušilo srdce, přikládal farář Kneipp na srdeční oblast obklad z husté jílové kaše. Tento způsob zklidnění dokonce považoval za daleko účinnější než jakýkoliv jiný způsob léčby. Během 10-15 minut se srdce zklidnilo a došlo k výrazné úlevě.

Jíl při léčbě bolesti hlavy

Při bolestech hlavy z přílišného množství krve v hlavě, mírnil tuto bolest pan farář přiložením pleny, kterou před tím namočil do studené  jílové vody. A jestli si myslíte, že ji dal na hlavu, tak se pletete. Jílovou plenou obložil kotníky až ke kolenům.

Jíl při nadýmání

Při nadýmání a prudkých bolestech břicha vzniklých při plynatosti přikládal jílový obklad na břicho na půl až tři čtvrtě hodiny. Během této doby obvykle docházelo k úlevě pacienta.

Jíl na kožní nemoci

Na lišeje, svědivé vyrážky a podobné kožní potíže používal farář Kneipp jílovou košili. Tedy jednalo se o košili namočenou ve studené jílové vodě. Pacienta do ní navlékl na tři čtvrti hodiny. Během této doby do sebe jílová košile natáhla choroboplodné zárodky. Jíl má tak mohutné působení, že jílovou košilí používal k léčení pouze 1-2 x týdně. Vždy musela být důkladně vypraná.

Jílová košile při otocích

Při vodnatelnosti organismu v oblasti břicha dával pacientům jílový ovin od ramen až po kolena a dosáhl tím vynikajících výsledků. Jílová košile odvedla velké množství vody z těla.

Jílové obklady při bolesti v krku

Velice úspěšné byly jílové obklady krku, ke kterým používal místo vody bylinný odvar.

Jílový pudr na rány

Na otevřené rány sypal jílový pudrový prášek, který vstřebává hnilobné látky z rány postižené ekzémem, lupenkou, lišejem nebo vředem. Takto postižená místa jíl léčí a hojí.

Příprava jílu

Při přípravě jílu na léčení postupoval faráž Kneipp tak, jak se nyní připravuje francouzský zelený jíl. Zeminu je nutno prosít, rozetřít na velejemný prášek, usušit na slunci, nejlépe poledním, které jíl nejlépe vysuší a dodá mu energii.

Použití jílu

Při léčbě jílem je nutno vzít v úvahu mohutné jílové účinky. Když se obklad ponechá na těle moc dlouho, tak by mohl místo snížení teploty naopak teplotu zvýšit. Měřítkem délky aplikace je vlhkost jílu. Jílová hmota musí být vlhká, když vyschne, tak se musí odstranit. Jak při všech lidských činnostech, tak i při léčbě jílem je potřeba dodržet Kneippovo pravidlo, kterým se řídil: „Všeho s mírou a dobrého pomálu“.

Pokud máte zájem o „univerzální“ již připravený jílový obklad, tak ten naleznete v našem e-shopu.

Jílovou pleťovou masku s mumiem na pokožku máme taky.

Maska pleťová jílová oživující s mumiem

 

S pomocí knihy J.A.Zentricha:Terraterapie –Aquaterapie, přírodní léčba zemí a vodou, Eminent