Co to je vysoký tlak vzduchu

Co to je vysoký tlak vzduchu

Atmosférický tlak je síla, kterou působí atmosféra planety, v našem případě Země, na jednotkovou plochu v daném místě.vysoký tlak vzduchu

Atmosféra pochází z řečtiny: atmos = pára a sphaira = koule. Atmosféra je plynný obal tělesa v kosmickém prostoru. Atmosféru Země dělíme na několik vrstev. Naše civilizace a veškerý inteligentní život na Zemi se nachází v tzv. troposféře.

Atmosférický tlak dosahuje nejvyšších hodnot při hladině moře (popř. povrchu planety) a s rostoucí výškou klesá. Atmosférický tlak není stálý, ale kolísá na daném místě zemského povrchu kolem určité hodnoty. Na velikost atmosférického tlaku má vliv teplota vzduchu, obsah vodní páry v atmosféře, nadmořská výška a zeměpisná šířka.

Vzhledem k tomu, že meteorologické stanice měřicí atmosférický tlak jsou umístěny v různých nadmořských výškách, tak se používá vždy pro vzájemné porovnání tlak přepočtený na hladinu moře. Tento tlak je průměrně 1013,25 hPa, je to tzv. normální atmosférický tlak.

  • Absolutní maximum na Zemi: 1083,8 hPa (31.12.1968, Sibiř)
  • Absolutní minimum na Zemi 870 hPa (oko tajfunu Tip v Tichém oceánu, 12.10.1979)
  • Absolutní maximum na území bývalého Československa: 1055,4 hPa (Hurbanov)
  • V lednu 1907 v Brně tlak vystoupil na 1050,3 hPa
  • Absolutní minimum v ČR: 970,1 hPa (2.12.1976, Hradec Králové)

 

Tlak menší než barometrický, tj. průměrný atmosférický tlak, se nazývá podtlak, tlak větší než barometrický se nazývá přetlak. Prostor s takřka nulovým tlakem se nazývá vakuum.

Určení hodnoty atmosférického tlaku má velký význam v meteorologii.

 

Jaké bude počasí?

Deštivo- Když je tlak vzduchu nižší než 1000 hPa. Čím nižší tlak, tím déle je deštivo. Pokud vane východní vítr, tak pršet nemusí.západ_slunce_Praha

Nestálé počasí- tlak vzduchu pohybuje v rozmezí 1000-1020 hPa, možnost srážek.

Suché a slunečné počasí- tlak vzduchu vyšší než 1020 hPa. Čím je tlak vyšší, tím je vyšší pravděpodobnost na pěkné počasí. Ale i při vysokém tlaku může zapršet, například za vlhkého západního větru.

Bouřka a vítr- Pokud tlak rychle poklesne, tak se blíží bouřka a silnější vítr. Pokud tlak rychle kolísá, bude proměnlivé počasí. Když po celý den tlak vzduchu klesá a vlhkost vzduchu se zvyšuje, nejspíš přijde bouřka.

Ovšem výjimky potvrzují pravidlo, někdy může být všechno jinak.

Atmosféra je důležitou ochranou života před kosmickým zářením. Atmosféra chrání povrch Země před dopadem některých druhů slunečního záření.

Jak na nás působí tlak vzduchu?

Při každé změně, zvl. pokud je rychlá a významná, což je rozdíl o cca 15-20 hPa, se musí imunitní systém a naše psychika vyrovnat se změnami.

Změny a neobvyklý atmosférický tlak můžou způsobovat bolesti hlavy, nucení na zvracení, bolesti kloubů, svalů, únavu, nepozornost, poruchy myšlení, nechuť něco děla, špatný a neklidný spánek apod.