Oko do duše okno

Oko je smyslový orgán zraku, který nám zprostředkovává až 75% informací. Oko je párový orgán, který je nejkomplexnějším orgánem po mozku. Oči mají 2 miliony částí.oko

Oko v příslovích

Sejde z očí, sejde z mysli.   Pro oči nevidí.  Oko za oko, zub za zub. Jednou vidět je lepší než stokrát slyšet.

 

Zajímavosti o očích

Mrkneme 10.000 x /den, zpracujeme 36.000 informací/hod

Věděli jste, že svaly očí jsou nejsilnější v těle? Oko váží 28 g.

Věděli jste, že kýchnou lze jen při zavřených očích?

Věděli jste, že oko vnímá na 500 odstínů šedé?

Věděli jste, že oči nerostou na rozdíl od uší a ostatních částí těla?

Věděli jste, že čtení z monitoru je o 25% pomalejší než z papíru?

 

Náš zrak lze oklamat, takže vlastně vidíme to, co není vidět. Např. utíkající obrázky, nebo oblíbené trojrozměrné obrazy.

Barvoslepí lidé sice vidí barvy, ale pletou si je. Problém je pro ně rozeznat červenou a zelenou. Muži jsou barvoslepí až 10 x častěji. Psi jsou na tom stejně jako barvoslepí, také nerozeznají červenou a zelenou barvu. Mláďata se teprve učí vidět.

Řasy, které chrání zrak, vypadnou za 5 měsíců.

 

Diagnostická metoda -irisdiagnostika

Irisdiagnostika napomáhá zjištění zdravotního stavu organismu. Nahlédnutím do oka zjistíme, jak je na tom vnitřek těla. Porovnáním barev, různých útvarů, umístěním teček v oku, zjistíme, který orgán je ohrožený, co se v těle děje. Je to obdobná metoda jako reflexní diagnostikaV oku, stejně jako na noze, ruce, uchu, střevu, obličeji, prostě v každé části těla, je ukrytý malý človíček, který je buď plně funkční, nebo něčím ohrožený.

Akupunktura ucha je např. po staletí využívána námořníky. Námořníci nosí zlaté náušnice umístěné na uchu v místě, které odpovídá oku.

 

Zrak z pohledu čínské medicíny

Čínská medicína zařadila zrak pod prvek Dřevo a orgán Játra. Vyplývá z toho, že zraku prospívá koukání do zelené barvy, nejlépe při procházce v lese. Chůze totiž pomáhá játrům v jejich činnosti. Organismus, který se spoléhá na nedokonalou a oslabenou práci jater, tak nemá schopnost udržet plně funkční ostatní orgány, natož oči. Kdo moc pije alkohol, nebo má játra poškozená chemickými látkami, léky, apod. mívá zhoršený zrak. Oku prospívají také cviky určené k posílení svalů oka.

 

Zrak je třeba chránit

Ochrana v létě i v zimě při slunečném počasí- sluneční brýle. Očím vadí prach a vysušený vzduch, proto je vhodné zvlhčování vzduchu v místnosti i oční kapky-oměleé slzy.

Pokud jsou oči unavené, prospěje jim přestávka a cvičení. Můžeme na zavřená víčka aplikovat obklad z černého čaje. Pokud dlouho sledujeme monitor a televizi, oči se vysuší. Vysušené oči zlepší kofein, tedy jedna kávička nebo čaj a nakapat umělé slzy. Zrak zhoršuje kouření, zhoršuje se prokrvení.

 

Jak zlepšit zrak

Britští letci za 2.sv.války "fasovali" borůvky, aby v noci lépe viděli.Gemmoterapie Borůvka na zrak a cukrovku

 

Byliny na zrak

Bylinky na zrak jsou např. borůvky- gemmoterapie borůvka:

Vztah ke zdraví ze seznamu dosud neposouzených zdravotních tvrzení podle článku 13.1 - tzv. "On hold" seznamu 

Borůvka se používá na normální stav zraku, působí na metabolismus glukózy, krevních tuků a bílkovin.

 

Bylince světlík lékařský se říká dokonce oční potěšení (zobají ji konopky). Ptáci si oblíbili vlaštovičník (chutná vlaštovkám)-říká se mu vlaštovčí bylina a jestřebinu vyhledávají jestřábi.

 

bylinky na zrak

Bylinek, které mohou působit na lepší funkci zraku, se najde v našich stoletých herbářích spousta. Jenže my je nesmíme zveřejnit...

Potraviny potřebné pro zrak:

  • Ryby, vejce, ořechy a semena, olivový olej
  • Ovoce a zelenina, A, C, E, selen, zinek, hořčík, mangan, česnek, cibulová slupka, cibule a kapary, sója, mrkev. Oranžové, žluté a zelené potraviny. Špenát, kapusta a další listová zelenina.

 

 Přísloví o oku a zraku

  • Jednooký mezi slepými králem.
  • Strach má velké oči.  
  • Vrána vráně oči nevyklove. 
  • Na sebe hleď jak ostříž, nad bližním přimhuř oči.
  • Slepé srdce je horší než slepé oči.