Mikrobi v nás

Lidský mikrobiomMikroflora

Naše tělo je ekosystém podobný ekosystému žijícímu v tropické džungli. Mikrobi, kteří s námi obývají jeden společný prostor, jsou skvěle zorganizovaná skupina spolupracujících životních forem. Velká rozmanitost zaručuje ochranu pro všechny zúčastněné. Pokud dojde ke ztrátě rozmanitosti, dochází ke kolapsu ekosystému. Pojem mikrobiom vznikl počátkem 21.století a nahradil tak termín mikroflóra. Mikrobiom, to jsou bakterie, viry, plísně, řasy.

Čistota půl zdraví, špína celé

To je staré české přísloví, ověřené lety praxe. Kdo používá nadměrně čistící chemické přípravky, poškozuje své zdraví a snižuje si imunitu.Ještě jedno: Všeho s mírou a dobrého pomálu.a Zlatá střední cesta. 

Naše tělo je složeno z přibližně 30 bilionů lidských buněk a hostí více než 100 bilionů přátelských mikrobů, tedy bakterií a plísní, které se vyvíjely současně s námi. 70-90% všech našich buněk je nelidských. Člověk hostí z 50 známých kmenů bakterií 8-12.  Šest z nich včetně, bakterie Firmicutes  a Bacteriodes, tvoří až 99,9% bakteriálních buněk v těle.

Dohromady tyto potvůrky, kterých je asi 10 000 druhů, váží cca 1,5 kg-2 kg. Takže jsme vlastně taková lidská ZOO. Každý mikrobiom je naprosto unikátní, tedy každý člověk je unikátní. Lidský genom se skládá z 23 000 genů. Mikroby mají asi 2 miliony genů. Z toho vyplývá, že našich lidských buněk je v nás asi 1% a 99% tvoří bakterie. Další zajímavostí je fakt, že ¾ lidí má cca 800 000 bakteriálních genů a ¼ jen 400 000. Kdo má málo genů, bývá obézní.

Bakterie obývají celý trávicí trakt od ústní dutiny až po konečník. Bez jejich přítomnosti bychom nemohli žít ani my. Po rozložení potravy v trávicím traktu a vstřebání živin odchází zbytek do tlustého střeva. Tady žije v 1 ml obsahu střeva více bakterií než je na světě lidí. Funguje tu vzácná symbióza. Zjednodušeně řečeno: my poskytujeme ubytování a stravu a naši hosté, přátelské bakterie, si to odpracují, abychom vůbec mohli žít. Bez nich to nejde. Samozřejmě, že lidé bez tlustého střeva žijí, ale v jiném režimu.

Co dělají bakterie v našem těle

Bakterie rozkládají vlákninu, tráví škrob a laktózu, vytvářejí aminokyseliny, metabolizují léky a starají se o naši imunitu. A molekuly zvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem, tedy produkt mikrobů, zase krmí nás. A taky vyrábějí některé vitaminy, např. K, který je nezbytný pro srážení krve. Téměř všechny chemické látky v krevním řečišti pocházejí z činnosti mikrobů.  

Čím se živí mikrobi tlustého střevaDR_Slim_vláknina glukomannan

Bakterie rozkládají nerozpustnou a zpracovávají rozpustnou vlákninu. Ke změně ve složení mikrobiomu dochází změnou stravy. Pokud zařadíme více vlákniny, časem se změní poměr mezi různými druhy bakterií. Vláknina je obsažena v ovoci, zelenině, semenech oříšcích, obilí, neloupané rýži apod.

V čem je vláknina

Rozpustnou vlákninu glukomannan najdete v tobolkách  Dr.Slim glukomannan. Při dodržení doporučeného dávkování snižuje vláknina cholesterol a napomáhá hubnutí. Vlastností vlákniny je nabobtnání v přítomnosti dostatku vody. Vláknina tak mnohonásobně zvětší svůj objem, při průchodem střevem utvoří hladkou hmotu, která s sebou stáhne, co tam nepatří a vyvede to ven.

Glukomannan v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu nejméně 3 g glukomannanu denně ve 3 dávkách nejméně po 1 g (2 tobolky), zapitých 1 – 2 sklenicemi vody, před jídlem a v rámci nízkoenergetické diety.

Glukomannan přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 4 g glukomannanu denně (6 – 7 tobolek rozdělit během dne, přijímat krátce před jídlem, hodně zapíjet vodou).

Obézní lidé mají bakterií Firmicutesa prý až o 90% víc než Bacteriodetes, které mají hubení. Tak by asi bylo vhodné si vypěstovat více bakterií Bacteriodetes a živit je vlákninou…

S pomocí knih, které doporučuji k přečtení:

IQ střev - Jak břišní mozek řídí naše tělesné i duševní zdraví, Joachim Bernd Vollmer

Mizející mikrobi- Jak nadměrné užívání antibiotik vyvolává epidemie moderní doby, MUDr. Martin J.Blaser

Zdravé střevo-Dr. Frey

Vše, co potřebujete vědět o činnosti střeva

David Frej, Kateřina Weinerová- Kuchařka pro zdravé střevo
 
Zdraví máme ve střevech. Pokud není střevo úplně v pohodě, může se to projevit např. jako únava, zažívací obtíže, poruchy stolice, kožní vyrážky, páchnoucí pot, různé bolesti, a funkčnost střeva má vliv i na výkyvy nálad. A to není zdaleka všechno. Dnes je známo, že střevní mikroflóra, nazývaná mikrobiom, má vliv i na obezitu. Bez správných bakterií nezhubnete, i když pro to děláte co můžete. Jak vyživit střevní bakterie a čím opravit činnost střev, to najdete v Kuchařce pro zdravé střevo.