Jak připravit Francouzský zelený jíl

Francouzský zelený jíl EPAM od Zentrichovy apatyky splňuje náročné hygienické předpisy ČR pro vnitřní užití. Používá se především pro vnitřní očistu organismu a jemné mechanické čištění.

Co je Francouzský zelený jíl

Jedná se o jemně mletou sterilní horninu s vysokým obsahem křemičitanů, která se těží ve Francii nedaleko Paříže. Jíl se přirozeně suší na slunci, kde do sebe pojímá sluneční energii, a poté se pečlivě zpracovává.

Zkušenosti s užíváním jílu

Bylinář Josef A. Zentrich popisuje léčivé využití jílu v knize Terraterapie–Aquaterapie. Jíl doporučoval zejména při nepohodlí v oblasti břicha nebo nadměrném zatížení organismu. Terapie jílem je rozšířená i v tradicích čínské, tibetské, sibiřské a indické medicíny.

Jak připravit jíl

  • Nasypte 1 lžičku jílu do sklenky s cca 150–200 ml vody
  • Zamíchejte nekovovou lžičkou
  • Nechte aktivovat přes noc
  • Ráno vypijte jen čirou část nápoje (bez sedliny) nalačno

👉 Podrobný návod k přípravě naleznete zde

Ráno nebo večer?

Jíl se tradičně užívá ráno nalačno, ale při potřebě většího pohodlí doporučujeme večerní variantu – těsně před spaním.

Dávkování při nepohodlí

Pokud se necítíte komfortně v oblasti bříška, doporučujeme upravit dávkování následovně: 1 lžičku zeleného jílu rozmíchejte ve vodě podle návodu a popíjejte 3× denně před jídlem po malých doušcích.

Délka kúry

Kúra trvá 21 dní, poté následuje týden pauza. Následně lze jílovou kúru zopakovat. Celkově doporučujeme provádět očistu jílem 2–4× ročně.

Co doplnit během kúry

👉 Kartáček na střeva – zelený jíl očima bylináře Karla

Autorka: Bylinářka Hanka – www.ZentrichovaApatyka.cz