Jak zelený jíl k barvě přišel

Co je to jíl

Jíl je hlinitokřemičitan, který může mít různou barvu podle toho, které kovy jsou v něm obsaženy.  Je to sloučenina křemičitanů s různými příměsemi. Mohou to být minerální látky, pocházející ze zbytků tlejících rostlin, živočichů, vody, zeminy, skal a vulkanického popela, které se během milionů let rozpadly, pak se znovu spojily a vytvořily posléze hmotu obsahující velmi jemné částice.

Zelený jíl obdržel svou zelenou barvu díky obsahu dalších látek pocházejících z naleziště.

Barva_jílu

Složení zeleného jílu

Zelený jíl je sloučenina mimořádně bohatá na vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, křemík a rostlinné minerály.

Žlutý jíl obsahuje větší množství síry.

Červený jíl získal červenou barvu od železa a jeho sloučenin.Hrnek_jilu

Hnědá a černá barva jílu pochází od železa, zinku, a síry.

Součástí bílého jílu, která určuje jeho barvu i použití, je zinek, křemík, vápník a hořčík. Ve Francii se těží jíly, které mají širokou škálu barev. Přímo sedm základních barev jílu. Dalšími kombinacemi ještě mohou vzniknout jíly modrošedé, šedé, a další.

Rozlehlá naleziště jílů různých barev, kvalit a vlastností jsou i v České republice. Naše území bylo v druhohorách zaplaveno mořem, což s sebou přineslo mnohé minerální látky, pozůstatky živočichů a lastur. Jíl kromě křemíku a hliníku obsahuje ještě vápník, železo, draslík, hořčík, sodík, mangan, fosfor, měď, kobalt, lithium, molybden a další látky.  

Kde se těží zelený jíl

Zelený jíl se těží v hlubinných jílových dolech ve Francii poblíž Paříže a v dolech v Severní Americe. Zelený jíl je potom dlouhodobě vysušován na sluníčku, které mu dodá další energii. Energii země si jíl přinesl z hloubky na povrch, energii slunce, dešťové vody a větru získá na povrchu země. Každý jíl a tedy i zelený jíl je živá hmota.

 

No co se používá zelený jíl

Návod k přípravě francouzského zeleného jílu.