Krásné vlasy s bylinkami

Krásné a zdravé vlasy by si přál mít každý. Krása vychází zevnitř. Na obličeji a na kvalitě vlasů se projevuje stres, nemoci, kouření, stravovací návyky, životní styl Sissi Alžběta Bavorskáa životní prostředí.

 

Cviky pro zdraví a pro krásu

Ráno a večer 3 x uklonit pomalu hlavou doleva, 3x doprava, dopředu a dozadu. Potom zatočit 3 x zleva doprava a zprava doleva. Promnout dlaně a pohladit si obličej, zatočte taky očima všemi směry.

Krční páteř se uvolní, zlepší se průtok krve do hlavy, což pomůže prokrvení obličeje i pokožky vlasů. A taky lépe funguje mozek. 

 

Krásné vlasy- koruna krásy

Vlasy jsou považovány za korunu krásy. Proto je vhodné jim věnovat náležitou pozornost. Královna Sissi prý dvakrát denně 100 x pročesávala svou krásnou křtici. Normální je, pokud každý den vypadne přiměřené množství vlasů. Nenormální je, pokud začnou (náhle)vlasy vypadávat ve zvýšeném množství. Stává se to při nemoci, po porodu, při stresu nebo vlivem léčby a ozařování. Nemoc zvanou alopecie zde nebudeme řešit.

 

Při vypadávání vlasů doporučuji ohlídat přísun zinku (najdete ho i v dýňových semínkách). Zinek působí na normální stav vlasů, kostí, pokožky a má i spoustu dalších účinků.

Dále vitamín A (betakaroten z mrkve, meruněk, rajčat apod.), B vitamíny (droždí, játra), minerály vápník, hořčík, sodík a draslík, stopové prvky. Prostě pestrá strava to jistí. 

 

Mastným vlasům prospívá: umytí vlasů dětským šamponem, do kterého přidáme silice např. citron, máta, jalovec, rozmarýn, tymián.Růže

 

Suchým a normálním vlasům prospěje: do dětského šamponu přidáme např. levanduli, santal, cedr, jalovec.

 

Vlasová maska –žloutek rozmíchejte s olivovým olejem, přidejte pár kapek aromatického oleje levandule nebo citron, pomeranč apod., aplikujte na vlasy, zabalte do igelitu a po hodině umyjte šamponem a opláchněte čajem např. z heřmánku, měsíčku, levandule, rozmarýnu, mateřídoušky, tymiánu, bazalky nebo meduňky.

 

Na opláchnutí použijeme vodu s jablečným octem nebo citronem. Splachujeme vlažnou až studenou vodou, vlasy nabudou na objemu, studená voda má stahující účinky na póry vlasové pokožky, posiluje vlasy a zvyšuje lesk.

 

Suchým a normálním vlasům prospěje avokádová maska s olivovým nebo kokosovým olejem.Citron

 

Pokud máte lupy, je vhodné před umytím ošetřit vlasy vlažným kokosovým (nebo olivový, jojobový) olejem s rozmarýnovou silicí, zabalit a nechat působit alespoň 1 hodinu. Opláchnout vodou s jablečným octem nebo citronem. Citron obnovuje přirozenou hladinu pH a odstraňuje zbytky šamponu, přináší úlevu při svědění a omezuje tvorbu lupů.

 

Vši si na obvyklé prostředky již zvykly, je tedy potřeba na jejich likvidaci vymyslet novou fintu. Pokud vlasům popřejeme olejový zábal  olivového, kokosového nebo jiného oleje. Můžete také připravit směs oleje a jablečného octa. Olej vši zadusí a ocet desinfikuje. Vlasy zabalte do igelitu nebo koupací čepice, ráno běžným způsobem umyjte vlasy šamponem s přídavkem silice např. rozmarýn, tea tre olejem, levandulí, apod., potom všiváčkem“ vyčesejte vajíčka. Ještě asi týden hlídat a kontrolovat.Sůl_Mrtvé_moře

 

Ochrana vlasů před koupáním: nejdříve zlehka vetřete do konečků vlasů a pak po celé délce pár kapek jojobového oleje, který vlasy ochrání před vysušením. 

Přírodní tužidlo na vlasy: do sklenky dejte 1 lžičku soli z Mrtvého moře, 100 ml vody a pár kapek aromatického oleje máta, rozmarýn, levandule. Opatřte rozprašovačem a nastříkejte na vlasy.

 

Královna bylin pro krásné vlasy

Kopřiva, přeslička a bříza jsou považovány za královny bylinek na vlasy. Užívají se vnitřně na doplnění minerálů a vitamínů a na oplachy, aby byly vlasy hebké, vláčné a zářivé. Už z obrázku je patrné, že i kopřiva má "vlasy", takže podle Paracelsovy nauky o analogiích prostě musí působit na vlasy.

 

Domácí kondicionér na vlasy

Kokosovým olejem naolejovat vlasy, zabalit, nechat několik hodin působit a pak umýt. Kokosový olej vlasy navoní a opraví.

 

Suché vlasy - 1 x týdně promastit teplým olejem

Mastné nebo vlasy s lupy- jablečný ocet vmasírovat do pokožky

Když chcete lesklé vlasy- opláchněte je po omytí citronovou vodou a pak chladnou vodou.

 

Regenerace vlasů– rozmačkejte zralé avokádo s medem, zabalte vlasy a nechat hodinu působit.

Masáž hlavy prokrví pokožku, podporuje růst vlasů a vyrovnává tvorbu mazu. Rozmarýnový a levandulový olej regeneruje pokožku.

Zklidňující směs na vlasovou pokožku: 1 l destilované vody, 125 ml rozmarýnu, 5 ml boraxu. Uvést do varu vodu, přidat rozmarýn a borax, nechat 2 hodiny odstát a uchovat ve skleničkách. Použít na poslední spláchnutí po umytí vlasů, neoplachovat.

Nepřiměřené vysoušení vlasů fénem vysušuje vlasy.

Pro krásnou pokožku a vlasy je důležité dodržovat pitný režim, jinak přijde všechna ostatní péče vniveč. Uvařte si bylinkový čaj, co zahrada nebo louka dá, bylinky můžete nechat louhovat přes noc ve studené vodě a přes den popíjet